Want your
own Fotopage?








 
Sue Anna Joe

By: Anna Joe

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 13-Jan-2009 09:07 Email | Share | | Bookmark
The Times

The Times
May 19th, 2008, I had the privilege to shoot a local Malaysian band called The Times. It was really a last minute thing as both sides were kinda caught up with stuff. I wasn't completely satisfied with the shoot as what I conceptualized earlier with them didn't really happen. Le sigh. Anyways, thanks to dear Ted Adnan who was wonderful enough to not only let me use his studio, but he helped me out with the lighting indoors and outdoors! Seriously I used to have an anti thing towards artificial lighting, cause I prefer au natural. But it does help alot, and makes a huge difference, and extremely useful in low light conditions.

This was shot in Ted's studio; Barebone Studio in Kajang. Originally shot in colour then converted to black and white.



Then, some shots outside. Kinda like this one too. It's like we're kinda standing, or walking quite organized heading to some place, and it so happens someone took a picture of us doing it. Ahaha.



And last, but not least. Probably a favorite of most. The lighting is to die for (thanks to sir Ted!) Probably this shot would've been normal without the lighting. Hmm, definitely has motivated me to pick my arse up and start learning all this technical stuff, lighting, e.t.c...



The Times @ MySpace: myspace.com/timesmovement[/url]
The Times @ [V] Amp: amp.channelv.com/thetimes
Ted Adnan: tedadnan.com

A gazillion thank yous to Farah for helping me out and temaning me the whole day, and made you skip work! Hehehe. Okay all, bubye!

Much love, Anna Joe.


Monday, 11-Aug-2008 07:34 Email | Share | | Bookmark
Aku tersusuk oh!

Anugerah Reka Cipta FFM21, Poster TerbaikL Susuk


Syukur Alhamdulillah, diberi rezeki menang award utk FFM ke 21. Anugerah Reka Cipta, Poster Terbaik untuk filem Susuk arahan Naeim Ghalili &amp; Amir Muhammad.



I'd like to thank my parents of course, my wonderful husband, my buddy Ila for being there with me during the photoshoot, I-Lan for helping out with the conceptualization, Naeim, Amir dan Dhojee sebab memberi kepercayaan pada Anna tuk buat poster ni.

Asalnya, ini hanya untuk teaser poster, tapi akhirnya, GB decided to just use this one as the official movie poster for Susuk. Cuma, graphic designer mereka telah edit sket kat bahagian tangan tu so jadik lebih mentakutkan. Wooo. And all the typography as well. And it all worked beautifully!



Dan lagi skali terima kasih tak terhingga kepada pihak GB, especially Dhojee, dan Naeim & Amir sebab bagi Anna bawak balik trofi ngan hadiah duit bernilai RM xxxx

Anna tersangatlah terharu. I did not expect that at all. Getting the award was more than enough to make me happy for a very long time. Ahaha. And to actually be able to bring it back, just makes me ooze with uber excitement and happiness dan rasa bersyukur yang tak terhingga.

Walaupun award ni remeh, tidak sepenting atau segempak award lain tuk FFM, this is just my very own personal acheivement, lagi-lagi bila untuk benda yang Anna sangat suka buat. Ya Allah, aku terlalu gembira. Dan rasa sedih pun ada, yelah, Anna ni nakal-nakal tapi diberi juga kenikmatan dan rezeki... Rasa cam tak patut kekadang tu. Uhuhu.

Apa-apa pun, yeah Anna happy nieh. Nak guna duit ni sayang kot, kalau 10 hengget tu sat je habih, tapi splo ghibu ni, cam rasa sayang nak guna. So simpan la dulu. Maybe kalau nak guna, Anna nak guna tuk beli benda camera kot, lens ke, tengoklah camna. Sebab takdalah perlu sangat benda tu skang. Maybe tahun depan bila dah grad. Nak stat keja like full-time buat benda ni kan. Hmmm. Harus bijak! Ada cadangan?

Okie, takat ni jelah. Harap-harap ngan award ni boleh mendatangkan lebih banyak peluang dan rezeki Anna untuk menceburi dengan lebih mendalam bidang yang Anna minat ni. Ahaha, maybe skang wat poster, esok-esok art direction ke, director of photography ke untuk pilem plak! Uiih, menarik tu. Nyam nyam.

*mula berangan*

~Anna


Monday, 23-Jul-2007 09:55 Email | Share | | Bookmark
The Changcuters

 
 
 
View all 7 photos...
Yeah, ini dia The Changcuters, band dari Indonesia. Thanks Nad for accompanying me for the shoot. I owe you one, and my darling Pitt of course. Peneman ku di mana jua ku pergi.

Anyways, sayang Anna tak dapat tengok diorang perform. Anna patutnya ada photoshoot ngan diorang siang hari, but masa tak ngam, so terpaksa buat malam. Kinda limited and agak tak puas hati, cause Anna serious tak reti shoot time malam.

Pastu ramai plak tourists yang menangkap gambar mereka juga. Adeh, sesuka hati diorang, maybe cause they look funky. And siap ada yang dah amik gambar skali ngan diorang, baru nak tanya 'eh diorang ni sapa sebenarya?'. Hahaha.

Alrite, here they are:

Kalau boleh nak include shadow diorang semua, tapi cam tak lawa plak composition dia, cause ada cam benda2 lain kat tepi tu yang menganggu. Huhuhu.



Woooh saya suka ini!!! Sungguh slim kaki mereka.



Hiahiahiah, Anna menyelit kat diorang ni. Yeah my golden bling bling shoes.



Hmm, ada lagi satu shot kat sini yang Anna suka, my feberet, TAPI I did a HUGE mistake. Anna mintak diorang angkat tangan kanan diorang tinggi2, konon cam STOP la, tapi bila usha balik nampak cam hail hitler plaks, so that sucks. Lain kali kene berhati hati. Sayang dowh, gambar tu sangat chantek. Isk isk isk.



Ini saya suka juga. Kinda captures their attitude.



Yang ini pon sama.



Yang ni, gambar tipikal band. Hahahaha. Belasah je beb.



Kalau nak tengok size besar sket, silalah lawati Flickr saya di http://flickr.com/photos/sueannajoe/

Yaa, sekian tima kasih, Anna


Friday, 15-Jun-2007 02:25 Email | Share | | Bookmark
Umrah & Ziarah

Bukit Uhud
Bukit Uhud
Masjid Nabawi
View all 17 photos...
Assalamualaikum and halo eberibadi.

So, as promised. Here are the Umrah pictures. Anna pergi, ngan Mak & Ayah Anna. Tak brapa banyaklah amik, segan seh. If it was a vacation bolehla snap banyak2. Huhu. Most of the pics, shoot masa di Madinah, kat Mekkah tak banyak. Umrah sangat best. I want to go again and again and again. Insya-Allah bila dah kahwin ngan Pitt, bolehlah pi sama-sama, maybe with his parents ke. Woo. Best tu. Alhamdulillah semua berjalan lancar and dapat menunaikan Umrah.

By the way gambar banyak automatically di-resizekan oleh fotopages, so kalau nak yang besar sket, go to my blog at http://bududanbelacan.blogspot.com and click on the images for larger view.

--------------------

Ni di Bukit Uhud (tempat terjadinya Perang Uhud). Macam2 ada jual kat sini, tamarlah, telekung lah, tasbih lah, toys pon ada, suma t. Hehe. And kat bukit tu Jemaah Iran naik and berdoa. Kita Malaysians takda, lain caranya. Yeah.





--------------------

Masjid Nabawi. Di dalam sinilah terletaknya Rhaudah dan Makam Rasulullah S.A.W, Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar. Dalam masjid perempuan di larang sama sekali bawak kamera. Kamera phone tak boleh. So kalau bawak tu, takleh masuk, diorang check. Very strict.

Ramai orang di dalam, and agak kena rush la jugak. Tak brapa boleh nak lenggang-lenggang cause semua tunggu giliran masing2 di Raudhah. Raudhah itu ialah satu kawasan dalam Masjid Nabawi di antara mimbar dengan maqam Rasulullah, Abu Bakar dan Umar. Seperti dalam hadis, rumah ini diibaratkan sebagai satu taman daripada syurga dan tempat yang amat mustajab doa, so memang agak berebut2rebut para jemaah, plus, Arabs plak badan besar sket, so menghimpit-himpit. So kita harus banyak bersabar, dugaan. Hehe. Ada ladies yang kawal keadaan, perkataan yang selalu dengar dari mulut diorang "Hajjah (which means us jemaah, diorang panggil kita la kiranyak)" "sabar, sabar (ramai yang tak sabar, haha)", "khalas (masa dah taim, nak suruh kita chaw dan bagi gilirin orang lain plak)". He he he.

Then makam Rasulullah S.A.W, dah ditutup ngan pagar and Al-Quran banyak2 atas rak. Dulu Mak Anna kata, ada lubang2 and boleh nampak kat dalam, rumah Rasulullah S.A.W itu dijadikan makamnya, sebab permintaan Rasulullah S.A.W untuk ditanam di rumanhnya. And nampaklah kain yang tutup tu. Tapi skang dah memang tak nampak, rasanya untuk mengelakkan orang terlampau uhh 'fanatik'. Tutup tu pon dah ramai jugak yang sampai mengangis agak kuat. Yelah, Rasul kita, so pasti yang ada sukar hendak mengawal perasaan.







--------------------

Jabal Rahmah di Arafah. Kat sini tempat Adam bertemu Hawa tak silap. And kat sinilah kita berdoa untuk bertemu ngan jodoh kita, Anna of course berdoa agar berkahwin dengan Pitt, dan anna berdoa untuk rakan2 yang telah menyampaikan kiriman. Huhu. Then siap orang sign2, tulis nama lagi kat atas ni. Memula ingat tanak tulis, tapi ada orang pass marker, so tulislah jugak. Huuhuu.



View of Jabal Rahmah dari bawah.



--------------------

Okay, ni sedih sket. Banyak peminta sedekah, and mostly are young kids. From Afrika Anna rasalah, thing is tangan diorang ni kudung. Tak tahu cerita sebenar, but if I'm not mistaken kat Afrika diorang amalkan lagi 'potong tangan' cause ada perang apa tah, ataupun diorang keje kat diamond mines, where these kids could've curik sket bawak balik, kantoi and kenalah. Tahla, Allahu'alam. And yang lagi sedih, bebudak ni dah dijadikan macam sindiket, but again Anna tak 100% pasti. Apa apa pon, kita sedekahkanlah sedikit pon, sindiket tak sindiket, semua kerana Allah dan niat nak membantu mereka, insya-Allah.







--------------------

Di Jabal Rahmah ni banyak unta yang dihiasi dengan bunga-bungaan. Boleh tunggang naik sampai ke atas, tapi takut seh. Mak Anna paksa, tapi Anna takmo gak, cause dia macam terhoyang hayang, besar plak tu, skali unta tu terpleot sket, adeh.





--------------------

Yang ni kat area bawah, tu unta melepak. Hehe, semangat jek lelaki yang berjalan ni.



--------------------

Yeah, keta ni pon ada. Masa Anna sampai, ada sorang pompuan Malaysian kot, happy gila duk naik benda ni, laju plak tu. Need for speed. Anyways, ni mamat Arab, vroom vroooom.



--------------------

Gambar dari atas kapal terbang. Dah nak balik Malaysia dah. Ni still di Tanah Arab. Huhu, beautiful. Tapi memang gurun banyaklah.








--------------------

Okay, tu jek. Ada lagi, malas nak resize. Haha.

Masa kat Makkah takda gambar, tapi ada je yang ambil gambar Ka'bah, Anna segan sket, dan tak sempat pon. Pertama kali lihat Ka'bah terus melinang air mata, menangis teresak2, sangat sayu rasanya. And Alhamdulillah dengan bantuan Mutawif Anna dapat cium Hajar Aswad. Tapi memang terhimpit kejap, dan tercungap2, akhirnya berjaya, Alhamdulillah.

Shopping? Hahah semestinya, memula tu takda rasa pon nak shopping, so kat Madinah tak banyaklah, tapi masa dah selesai Umrah tu rasa tenang sket nak buat benda lain, so agak sakan la jugak. Haha, macam2 beli, perfume dalam botol kristal, kurma beli kat Madinah dia pasar kurma, kedai Indonesia, ramai Malaysians beli sana, then kasut 2 pasang, tudung banyak gilaaaaaa, then handbag beli 2, jam satu untuk Anna ngan Pitt, jangan memain Swatch tu, haha, tapi sana banyak ahh jam yang imitation and cantik jugak sbenornya, tapi saya tak mainlah imitation ni, ewah, then sejadah 3 helai, sejadah yang sulam2, sangat lawa. Pastu ada beg kecik2 comel gila. Then, tasbih, tasbih kayu Koka, cincin kayu Koka, dan sebagainyalah. Yang best, peniaga Arab kat sana 3 orang mamat Arab yang boleh tahan rupanya tanya Anna dah kawin ke belum. Haha. Anna cakap dah, or dah tunang camtulah. Gilalah. Ingat ke yang kurus keding macam Anna ni manalah nak berkenan. He he he. Sempat lagiek tu. Dahla diorang tanya depan Ayah Anna. Malu gila wehhh.

Orait, harap2 korang suka gambar2 ni. Dan Anna mana harap mana yang belum tu, dapat menunaikan Umrah suatu hari nanti, so kumpullah duit tu. Sebab tersangatlah best. Ni pun, Anna rindu sangat nak solat di Masjid Nabawi dan melihat Ka'bah. Insya-Allah akanku pergi lagi...









Monday, 4-Jun-2007 16:09 Email | Share | | Bookmark
Sedikit kritikan dari Anna. Berwaspadalah. Jeng jeng jeng.

Assalamualaikum and halooo semua.

Entry ni takda images yang nak dikongsi, cuma sedikit pendapat dan kritikan Anna. Btw, sorry belum tambah lagi links2 korang. Nanti I add ya... And Anna pon baru pulang dari Umrah, and sempat menangkap beberapa gambar. Insya-Allah Anna akan post as the next entry. So nantikanlah kemoncolannya!

Okay, so apa yang ingin daku keutarakan.

Anna notice kat Fotopages ni, or generally Malaysians. Ada satu stail ngan gambar2 mereka. Mostly when it comes to the post processing/editing. Anna sangatlah tak paham kenapa Malaysians suka sangat nak letak text pada gambar? Ramai pulak tu. Boleh katakan majoriti.

Honestly, bagi Anna, text mencacatkan gambar. Unless nak buat postcard, or advert ke, itu lainlah cerita.

To me lah kan, LET THE PICTURE SPEAK FOR ITSELF. Kan ada pepatah omputih that says "A picture is worth a thousand words". So kenapa nak tambahkan text? Kalaulah gambar tu perlukan text untuk sampaikan maksud atau feeling gambar, that means, your image is not strong enough.

Do you see images in National Geographic have text or taglines on them? Takda kan? Kalau ada it's just captions or explanations underneath the images.

Paling2 nak buat pun, maybe have a border and letak kat situ kalau nak sangat pon. But janganlah nak letak atas the image itself.

Anna mintak banyak maaf kalau agak kasar and menyinggung perasaan korang, cause Anna tau banyak korang letak text (Anna dalam diam2 tengok fotopages korang taw) Anna cam tengok gambar dah cun, tapi potong stim bila tengok ada text. Huhu.

Jika anda salah seorang pembubuh text, sila berikan hujah mengapakah anda berkelakuan demikian ropa? Huhu, curioous nak taw.

Mungkin ini skedara citarasa dan stail memasing. Jadi terpulanglah. But remember as I said, the image should speak for itself.

Yang benar dan ikhlas,
Anna
http://sueannajoe.com


[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net